همان طور که می دانیم صنعت چاپ یکی از صنایع رو به رشد و جذاب است . از این رو در این مقاله سعی داریم به شرح صنعت چاپ و انواع و بخش های صنعت چاپ بپردازیم .
کلمه چاپ برگرفته از لغتی قدیمی به نام به نام چهاپ کی می باشد . معنی این کلمه یعنی فشردن سطحی بر سطح دیگر است . برخی معتقدند که معنای کلمه چاپ ، نقش و اثری است که بر روی متون و سطح های مختلفی درج و حک می شود .
ولی اصطلاحا معنای چاپ را می توان به انتقال مطالب در قالب عدد ، رقم ، متن ، عکس و … برای انتقال اطلاعات و رساندن پیامی به مخاطب در نظر گرفت .
در حالت کلی و عامیانه چاپ و در کل صنعت چاپ را می توان در سه گروه جای داد که به شرح زیر است :
در این نوع از چاپ ، سطح چاپ شونده با فرم چاپ ارتباط مستقیمی دارد .
این نوع و سبک از چاپ دارای روش هایی می باشد که در ذیل به آنها اشاره کرده ایم :
روش چاپ کلیشه دارای بالاترین قدمت روش چاپ در گروه چاپ مستقیم را دارد که از نمونه های بارز این نوع چاپ می توان به مهرهای چاپی موجود در فروشگاهها و سازمانهای مختلف اشاره کرد .
چاپ غیر مستقیم ، نوع دیگری از چاپ است که سطح چاپ شونده با فرم چاپ ارتباط غیر مستقیمی دارد .
در این روش در ابتدای امر ، طرح و نقش اولیه به یک لایه بیرنگ انتقال یافته و در نهایت از آن لایه بر روی سطح نهایی که می تواند به عنوان نمونه کاغذ باشد ، منتقل شود .
از نمونه ها و مثال های بارز این نوع چاپ ، می توان به چاپ افست اشاره کرد .
چاپ افست یکی از شناخته شده ترین و معروف ترین نمونههای این روش چاپ است .
همان طور که پیشتر اشاره شد ، در چاپ افست ، رابط چاپ ( زینک ) ، تصویر یا مطلب مورد نظر اولیه را بر روی لاستیکی انتقال می دهد و سپس چاپ نهایی از روی لاستیک ، بر روی سطح مورد نظر انجام می گردد .
در این نوع از چاپ همان طور که از اسمش پیدا است ، چاپ به صورت پاشیده شدن پودر یا جوهر بر روی سطح مورد نظر و به صورت غیر تماسی صورت می گیرد .
چاپگرهای لیزری و جوهر افشان دستگاه کپی ، از نمونه های بارز این دسته از چاپ هستند .
در ادامه به صنعت چاپ و انواع و بخش های صنعت چاپ که مهم ترین آن چاپ صنعتی است ، می پردازیم .
در ابتدای امر می توان در نظر گرفت که چاپ صنعتی ، انواع چاپ صنعتی و مواردی که مرتبط با این سبک از چاپ می شود ، برای بسیاری از افراد ناشناخته و گنگ است .
چرا که این دسته از افراد از چاپ و صنعت چاپ تصوری محدود به کاغذ ، کتاب ، بروشورهای تبلیغاتی و موارد مشابه آن را دارند .
ولی باید بدانیم که موضوع به این شکل نیست چرا که اگر کمی به وسایل اطرافمان با دقت توجه کنیم ، می توانیم ذهنیت درستی از این نوع از چاپ بدست آوریم .
به طور مثال ، عبارات حک شده بر روی یخچال و فریزر ، نوشته های حک شده بر روی لوازم آرایش و لوازم التحریر ، تابلوهای راهنمایی و رانندگی و کلیه تابلوهای مشابه ، همگی از صنعت چاپ استفاده می کنند .
این سبک از چاپ را می توان به طور مستقیم با سلیقه و سراحی که به منظور مشتری مداری است ، مرتبط دانست .
عنصر اصلی چاپ صنعتی ، رنگ شناسی و رنگ بندی و در کل سلیقه در به کارگیری رنگ می باشد چرا که اگر به دنبال انرژی دادن به مشتری هستیم باید از رنگ های شاد استفاده کنیم و یا اگر می خواهیم برای موضعی علمی – تخصصی استفاده کنیم ، رنگ های کلاسیک می توانند بهترین گزینه باشند .
لازم به ذکر است که به کارگیری کالیته گسترده و تنوع بالای رنگ همراه با دقت زیاد میتواند سبب تحول چشمگیر سبک چاپ صنعتی شود .
از نمونه های بارز در خصوص چاپ صنعتی می توان به تامپو پرینت اشاره کرد .
در این روش از کلیشه های قطعات فولادی به منظور انتقال طرح و رنگ بندی بر روی یک قطعه خاص ، استفاده می گردد .
کاربرد این سبک از طراحی و چاپ در قسمت های مختلف حرفه های الکترونیکی و بهداشتی و آرایشی میباشد .
گفتنی است که از این نوع چاپ می توان بر روی پنل های اجاق گاز و قطعات یخچال و فریزر نیز استفاده کرد .