می دانیم که صنعت چاپ ، صنعت گسترده ای است و برای بسیار از علاقه مندان به این صنعت ، این سوال پیش می آید که چاپ گود یا چاپ هلیوگراور چیست ؟
چاپ گود یا چاپ هلیوگراور نوع برجسته ای از انواع چاپ می باشد که در آن از کلیشه های چدنی استوانه ای شکل که به تفکیک رنگ ، بر روی آنها چاپ انجام می شود ، استفاده می گردد . بسیاری این سبک از چاپ را به دلیل استفاده از کلیشه های چدنی برای استفاده در تیراژهای پایین ، از نظر اقتصادی به صرفه نمی دانند .
این نوع و سبک از چاپ معمولا دارای کاربرد و استفاده به منظور چاپ بر روی سطوح نایلونی می باشد . روش چاپ گود را می توان روش برجسته ای از سیستم چاپ گراور دانست . این روش ، دارای کیفیت بالا بوده و قادر است که مانند تصاویر عکاسی ، سایه روشن های به هم پیوسته را خلق کند .
در این روش صنعتی ، که به روتو گراور مشهور است ، با استفاده از سیلندرهای مسی ، تصاویر را به صورت حفره های ذره بینی چاپ می کند .
این سیلندرها ، بوسیله روش های دیجیتالی و یا آنالوگی ، گود شده و ساخته می گردند .
بنیان و اساس این نوع از چاپ ، روش گود است که از نظر تخصصی نسبت به چاپ هایی همچون افست و لترپرس بسیار پیشرفته تر می باشد . چاپ گراور بر عکس چاپ لتریس انجام می گردد . یعنی سطح چاپ شونده را قسمت های گو شده سیلندر پدید می آورند و سایر قسمت ها نیز چاپ نمی شوند .
استفاده از چاپ گراور در گذشته که به گفته برخی مورخان از از اواخر قرن هجده میلادی بوده است ، بر روی کاغذ دیواری و کتان مورد استفاده قرار گرفته است . سبک کار این روش از چاپ بدین صورت است که مرکب را به قسمت های گود سیلندر رسانده و سپس سطوح سیلندر را بوسیله یک تیغه تمیز کرده و چاپ را بر روی لوحه ها و موادی که قدرت بالای جذب مرکب را دارند ، انجام می دهند .
گفتنی است که روش گراور را امروز بوسیله روش الکترومکانیکی و توسط ماشین های لیزری انجام می دهند . امروزه جنس سیلندرهای گراور از استیل با روکش مس می زنند .ساخته
از آنجایی که این نوع از سیلندرها دارای قسمت بسیار بالایی هستند ، محققان به دنبال جایگزین مناسب تر و به صرفه تری هستند و همچنین بخشی از این تحقیقات خود را به منظور تولید سیلندرهایی با روکش فتو پلیمر قرار داده اند .
این نوع از چاپ از زمان رنسانس و حدود قرن 13 میلادی رواج پیدا کرد . به طوری که هنرمندان ایتالیایی آن زمان ، بر روی لوحه های مسی ، حکاکی بسیار ظریفی را با دست انجام می دادند . طرح ها زمانی که بر روی روی صفحات مسی حکاکی می شدند سبب ایجاد گودی هایی می شدند که مرکب را موقع چاپ درون خود نگه می داشت .
پس می توان نتیجه گرفت که چاپ گود دارای ریشه ای ایتالیایی می باشد که بیان کننده چاپ از روی است . همچنین در روش گراور اقدام به چاپ هایی با تیراژ بالا می کردند .
همان طوری که پیشتر اشاره شد ، روش گراور ، انتقال مرکب از درون گودی ها و حفره هایی می باشد که بر روی سیلندرهای مسی حک شده اند صورت می گیرد .
این حفره ها دارای اشکالی همچون بیضی و دایره و مربع می باشند ولی از نظر عمق و دهانه به سه دسته زیر تقسیم می شوند :
با توجه به هزینه بسیار زیاد ساخت سیلندرها ، اقدام به استفاده از روش گراور برای چاپ با تیراژهای بالا کردند . همان طور که پیشتر اشاره شد ، چاپ گراور به صورت رول روتوگراور می باشد .
در این روش از چاپ ، سیلندرها را به منظور استفاده در تراژهای بسیار زیاد ، با فلز کروم آب دیده می کنند و در این حالت وقتی که پس از استفاده زیاد و طولانی مدت ، لایه روکش کروم در حال از بین رفتن شود ، دوباره سیلندرها را با فلز کروم آب دیده می کنند .
در انتها نیز گفتنی است که مجموعه افرنگ آماده ارائه انواع خدمات طراحی و چاپ در زمینه های مختلف می باشد .